Wednesday, January 15, 2014

KERJAYA

Alhamdulillah..
03/09/2012-sekarang; 
hampir 16 bulan aku bekerja di syarikat testing dan construction Johor Bahru.. 
bermula dengan gaji probation fresh graduate hingga gaji basic+elaun sekarang..
fresh graduate yang tiada harta sehingga sekarang ada kerete sendiri, simpanan, dan rumah.. 
walaupun ada hutang pinjaman peribadi, ptptn, dan sewa rumah yang melibatkan bil utiliti bulanan.. 
aku bersyukur dengan lebihan gaji yang aku ada sekarang.. 
MasyaALLAH.. 

pelbagai dugaan dan pengalaman; 
hidup berdikari mencari bilik sewa yang selesa dan dekat dengan pejabat kerana berjalan kaki. Atas sebab tertentu aku terpaksa berdikari sekali lagi untuk mencari tempat lain yang berdekatan dengan pejabat. Alhamdulillah aku jumpa juga walaupun rumah sewa yang mana depositnya 2kali sewa plus RM200 dan satu kali bulan sewa. Hidup merantau maka hendak tak nak, aku terpaksa guna duit simpanan 4bulan gaji pertama aku juga untuk kediaman aku di JB. Aku juga terpaksa menempuhi sekali lagi cabaran fresh graduate dalam masalah komunikasi dan sekeliling di tempat kerja pertama. Namun dapat diselesaikan juga dengan kesabaran dan sikap terbuka untuk saling hormat-menghormati dan bekerjasama serta cuba ikut rentak suasana sekeliling dalam tempat kerja as long as it is good for you to gain more experience and new knowledge, is it right? Setelah 4-5bulan bekerja, aku berjaya mendapatkan lesen memandu dan buat keputusan untuk membeli kereta dengan deposit RM1000 sahaja setelah diambilkira pelbagai faktor sebelum aku membelinya walaupun aku pernah membaca bahawa harta pertama yang kita harus beli adalah rumah kerana ia adalah harta tidak alih so kita tidak akan rugi jika mengambil hutang pinjaman peribadi dengan bank, tetapi nak buat macam mana belum ada rezeki pada waktu itu? Deposit RM1000 pun sebab itu je yang mampu simpan setelah settle masalah deposit tempat kediaman baru di JB. Aku juga menyimpan sedikit demi sedikit untuk kegunaan emergency dan masa depan orang kata. Salah satu cara adalah asb dan ssp. Dan sebagai orang bekerjaya dalam bidang construction yang penuh dengan bahaya, aku juga telah mengambil satu insurans kesihatan. Maka, jika diringkaskan aku telah ada enam tanggungjawab baru untuk diri sendiri iaitu kereta, simpanan, rumah, bil utiliti(elektrik+air+broadband), insurans dan ptptn setelah aku ketepikan sedikit percentage gaji aku untuk tanggungjawab aku sebagai anak sulung dan kakak. Ia sejajar dengan pendapat aku tentang Tanggungjawab dan Pengurusan Kewangan aku dalam post blog aku sebelum ini. Semoga usaha aku dirahmati dan diberkati oleh Allah hendaknya kerana manusia mampu merancang tetapi Allah yang menentukannya.. MasyaALLAH.. 

Setelah 9 bulan kerja di pejabat dan kadangkala keluar site untuk briefing testing pada client and students, alhamdulillah bulan Julai 2012 aku diberi peluang untuk menjaga tapak construction sehingga sekarang. Maka adalah tambahan elaun untuk basic gaji aku. Aku juga mampu menimba ilmu dan pengalaman manage my own progress to handle works through manpower, materials and time at the site with consultant, main con and sub con. Syukur :) 

Ini adalah projek yang aku terlibat sepanjang bulan Julai 2012-sekarang;
  1. The Suasana Iskandar, Johor Bahru - micropiling works, borepiling works, pilecap and column enlargement
  2. The A3 Mixed Development Apartment, Puteri Harbour Kota Iskandar - structural repairing works
  3. The Seed, Sutera Utama - structural repairing works
  4. Malaysia Marine & Heavy Engineering (MMHE) - micropiling works
  5. Johor Port Berhad - construction and rehabilition work
micropiling works

material for micropiling  works

pile load test

material for borepiling works

rehabilition works at Johor Port Berhad
Sesungguhnya aku sudi berkongsi cerita aku dalam menempuhi step dan dugaan yang datang dalam mencari kerjaya aku dan mengisi sebahagian tanggungjawab aku kerana aku tahu ada sesetengah orang diluar sana masih mencari-cari peluang yang besar dan selesa serta menepati citarasa mereka berdasarkan persepsi masing-masing tetapi mereka belum jumpa lagi. Ingatlah agar jangan memilih dan mudah putus asa dalam usaha anda! Malah anda kena berkorban dan bersedia dalam menempuhi cabaran dalam kehidupan yang serba moden ini. Moga coretan aku ini juga sentiasa mengingatkan aku dan memberi aku semangat untuk menjadi yang terbaik serta mencari peluang yang besar. Sentiasa berdoa dan tawakal. Mari kita amalkan doa yang baik ini samada selepas solat 5 waktu dan solat dhuha;

Ya Allah, jika rezekiku berada di atas langit turunkanlah ia, jika rezekiku berada di dalam bumi keluarkanlah ia, jika rezekiku jauh dekatkanlah ia, jika rezekiku sukar permudahkanlah ia dan jika rezekiku haram sucikanlah ia. Sesungguhnya Engkau Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Aamiin. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda. Smile!