Friday, January 28, 2011

2010 BERGERAK PERGI 2011 HARUS ATASI

Maaf atas kelambatan aku untuk meng"update"kan blog aku ini... da lorh baru jinak-jinak dengan bloggers, da wat hal tak update plak pas wat blog... dayah oh dayah... Apa-apa pun, selamat menunaikan azam tahun baru 2011.. even da lambat~ tapi CHINESE NEW YEARS still ada ag kn? so AKU tak ada lorh lambat sangat.. haha!!! petang jumaat ini, aku selalu bermuhasabah diri.. kalau korang selalu update facebook aku, kini aku selalu bagi kata-kata dalam pikiran aku kat sana~ mudah dan senang.. maaf ea BLOG PERTAMA aku..

kawan-kawan, sementara aku ngah ada mood ni.. aku nak kongsi satu slogan kata yang patut kita ikuti bila berhadapan dengan masalah atau cabaran hidup ini.. Slogan kata yang aku nak kongsi adalah:

HIDUP INI BUKAN UNTUK BERSEDIH

maka, pada 2011 ni.. marilah kita bergembira dan jauhi kesedihan.. kita harus redha dengan apa yang berlaku sebelum ini.. jadikan pengalaman manis kita sebagai satu SEMANGAT dan pengalaman pahit kita sebagai satu PENGAJARAN.. kita harus berhadapan masa-masa akan datang dengan berani dan yakin.. bukannya kita harus menangisi masa-masa lalu.. biar masa-masa berlalu pergi dari hidup kita, kita cuma ambil intipati yang kita nak sebagai dorongan hidup untuk berjaya sebagai MUSLIMIN MUSLIMAH yang berjaya dan beriman...

Disini aku ada 5 pendapat yang kita boleh renungkan bersama-sama sebagai mukadimmah tajuk aku petang ini:

Napoloen berkata di Saint Helena:" saya tidak pernah mengenal kebahagiaan sepanjang 6 hari dalam hidupku"
Khalifah Hisyam Bin Abdul Malik juga ada mengatakan:"aku menghitung hari-hari bahagiaku, ternyata hanya 13 hari sahaja"
Said Ibnul Musayyib pula berkata:"segala puji bagi ALLAH yang telah menjadikan mereka lari kepada kami dan bukan kami yang lari kepada mereka"
Ahli falsafah dan penulis cerita, Epiktetos memperingatkan:"bahawa keharusan menghilangkan pemikiran yang salah dalam fikiran kita jauh lebih penting daripada menghilangkan bisul dan tumor dari badan kita"
Ahli falsafah Perancis, Michel de Montaigne, menjadikan kata-kata berikut sebagai moto dalam hidupnya:"manusia itu seharusnya tidak terpengaruh oleh peristiwa yang berlaku sebagaimana ia terpengaruh oleh pendapatnya terhadap peristiwa tersebut"

kesimpulan yang dapat aku wat kat sini, aku nak mengatakan dan berdoa:

"ya ALLAH, jadikanlah aku redha menerima semua keputusanMu sehingga aku memahami bahawa semua nikmat dan musibah yang telah ENGKAU tetapkan akan mengenai diriku, pasti tidak meleset dariku, dan semua nikmat dan musibah yang ENGKAU telah tetapkan akan pasti meleset dariku, pasti tidak mengenaiku AMIN"

rakan-rakan yang aku kasihi dan yang lama aku tak bagi buah fikiran untuk korang, aku ada satu renungan untuk korang semua.. silalah bagi komen pas ini ea jika sudi berkongsi <<^^>>

  • jangan bersedih! sesungguhnya rasa sedih akan selalu menganggumu dengan kenangan masa lalu, akan membuatmu khuatir dengan segala kemungkinan di masa yang akan datang dan akan menyia-nyiakan kesempatanmu pada hari ini.
  • jangan bersedih! sesungguhnya rasa sedih hanya akan membuat hati menjadi kecut, wajah menjadi muram, semangat akan padam dan harapan akan menghilang.
  • jangan bersedih! sebab kesedihan itu hanya akan membuat musuh gembira, membuat kawan bersedih, membuat orang yang mendengki senang dan membuat hakikat-hakikat yang ada berubah.
  • jangan bersedih! sesungguhnya rasa sedih sama dengan menentang qadha' dan menyesali sesuatu yang pasti, jauh dari sikap lemah lembut dan benci akan nikmat.
  • jangan bersedih! sesungguhnya rasa sedih tidak pernah mengembalikan sesuatu yang hilang dan semua yang telah pergi, tidak akan membangkitkan orang yang telah mati, tidak mampu menolak taqdir dan tidak mendatangkan manfaat.
  • jangan bersedih! sesungguhnya rasa sedih itu datangnya dari syaitan dan kesedihan itu adalah putus asa yang menakutkan, kefakiran yang menimpa, putus asa yang berlanjutan, depresi yang harus dihadapi, dan kegagalan yang menyakitkan.
ALLAH Subhanahu wa Taala berfirman:
"bukankah kami telah melapangkan untukmu dadamu. dan kami telah menghilangkan darimu beban. yang memberatkan punggungmu. dan kami tinggikan bagimu sebutan namamu. kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. maka apabila kamu telah selesai dari sesuatu urusan kerjakanlah dengan sungguh-sungguh urusan yang lain. dan hanya kepada Rabbmulah hendaknya kamu berharap" (al- Insyirah:1-8)

oleh itu, marilah kita mulakan hidup kita selepas ini sama ada esok,lusa atau pun hari-hari tulat dengan senyuman kita.. Moga dimurahkan rezeki dan makin berseri-seri kita sepanjang hari tersebut.. hargai HIDUP kita berlandaskan syariah islam agar kita puas hati dengan apa yang kita kerjakan.. Insya ALLAH~ (^-^)