Friday, October 22, 2010

MASA UNTUK SERIUS

Assalamualaikum kawan-kawan,

makin hampir masa untuk final examination untuk sem ini, ermm.. takut gler bila dipikirknnya:: tambahan ag jika carry marks kita untuk subjek2 sem ini tidak memuaskan hati.. makin bertambah gubra dibuatnya~!! ye r sape xnk dean' list untuk kepentingan diri sendiri n kejayaan kita sebagai student? huhu::

arini apasal ntah mata ni xnk tutup ag untuk tdor..? da r ngah sakit perut ni!! tensen btl.. haha~ nsb bek da lama xon9 sbb test yg berderet minggu ni.. hopely test yg bwu diduduki minggu ni mencapai  tahap yang memuaskan hati.. next week stand by untuk presentation projek yang berlambak-lambak 2.. banyak gak kena pikir bila da tahun 3 ni..huhu:: xpe r..on9 r dulu.. hehehe~!!

kebetulan esok senior zulu da nak masuk hutan so berborak-borak r jap dgn diaowg bila ada yg wish birthday sabtu ini sblm diaowg masuk utan.. terharu gak bila ad yg nyanyi lagu birthday kt tepon.. tp mcm poyo jer,, anyway terima kasih tn.. ngee!!! moga semua senior zulu berada dalam keadaan baik dan selamat di dalam hutan kelak~!! amin::

mmg da xde point nak cakap ni.. so bila pikir2 semula kenapa aku kena buang masa aku ni? baik aku promote UNIVERSITI PERTAHANAN NASIONAL MALAYSIA sbg student yg memegang prinsip integrity kn? sbb ptg td bwu pas ad perjumpaan dgn TNC HEPA.. so tetiba timbul keinsafan sbg pelajar yang mengikuti degree tp still mau nak men2 ag pdhl kita pelajar ipta da blh berfikiran dewasa dan matang untuk menentukan yang mana baik dan buruk untuk kebaikan masa depan kita sendiri. klu kawan -kawan nk tw, moto universiti yang aku belajar untuk SARJANA MUDA KEJURUTERAAN AWAM ini ialah "DUTY, HONOUR AND INTEGRITY"

NDUM
NATIONAL DEFENCE UNIVERSITY OF MALAYSIA
KEM SUNGAI BESI
57000 KUALA LUMPUR

aku selalu gak mengikuti program2 universiti walaupun aku sibuk dengan subjek kejuruteraan aku.. smua program yang aku ikuti pun untuk kebaikan diri sendiri gak cthnya aku blh improve ag communication skill aku.. klu x, xde r aku berani nak wat blog yang ad tahap risiko ni.. hehehe!! Aku sbg PEERS LEADER UPNM ingin poyo untuk berkata bahawanya aku sedia mendengar, memahami dan membimbing kamu, mahasiswa dan mahasiswi agar dapat menggapai bintang dengan melengkapi dan menyediakan medium bagi menambah nilai dan sebagai tempat berdikusi bagi menunjuk cara yang terbaik untuk menyerap cabaran dan perit getir perjuangan seorang pahlawan negara. ngee!! poyo x? poyo2 jugak tapi aku btl2 memaksudkannya tw.. hehehe..

nk ckp apa ag erk untuk wat aku bertambah ngantuk..huhu.. da pukul 0345 ni.. aduh~!! sblm aku terlupa, aku nak share beberapa link berpengetahuan dgn kowg tntg link2 yg aku selalu tgk sbg student DEGREE KEJURUTERAAN UPNM:

da r berbalik pada tajuk kita, mAsA uNtuk lEbIh SeRIus~ aku nak kongsi beberapa komitmen yang perlu kita amalkan yang berkaitan dgn belajar bg mengelakkan kita rasa mengantuk ag2 da nk dekat exam ni kn? so sharing is caring haha!!
  1. pastikan tempat belajar adalah selesa dan sesuai. Jangan study dalam bilik khususnya di atas katil sambil berbaring. Kita sebenarnya merancang untuk gagal jika mengamalkan cara belajar begini... <<tp kn aku selalu belajo cara mcm ni sbb aku xblh fokus study kt luar bilik huhu>>
  2. gunakan perpustakaan sebagai teman belajar. kita tidak digalakkan tidur di sana. Mungkin kita akan menganggu orang lain. Namun tidur sebentar sekiranya terlalu letih. <<bkn nk puji diri sendiri, tp aku selalu study kt library UPNM jika xblh concentrate study kt umah ag2 waktu da nk dekat final.. gubra beb!! hehe>>
  3. sekiranya kita berada dalam keadaan tertekan ketika mengulangkaji, kita cuba bayangkan diri kita dapat menyelesaikan memahami dengan cemerlang apa yang dipelajari. <<aku xpnah cuba cara ni sbb aku xkuat berimaginasi huhu xbestnya kn?>>
  4. bina matlamat untuk peperiksaan target cgpa 3.00 atau lulus dalam semua subjek. <<cara ni sgt aku gemari ag2 bila kita da tw carry marks kita tp down sk8 r klu carry marks kita rendah huhu.. xpe ia sebenarnya akan membakar semangat belajo kita wat btl2 utk final exam>>
  5. unyuk mengelakkan mengantuk semasa study, bawalah gula-gula sbgnya untuk menghilangkan rasa mengantuk. TAPI plastik jgn sepah2 pulak. <<gula-gula aku selalu cepat habis sbb dak2 kelas aku mcm pirahna haha!!>>
  6. pastikan tidur yang cukup tapi bkn terlalu lama tw. <<aku suka tdo tp aku tensen bila xblh tdor mcm skrg ni r sbb aku akan mula merepek.. arghhhh!!>>
  7. jaga pemakanan seharian dan banyakkan minum air suam. <<kesihatan penting untuk fokus pd study dan revision>>
  8. banyakkan solat hajat/ berdoa <<sbg umat islam, kita kena usaha, doa dan tawakal>>
  9. perolehilah ilmu dan kejayaan secara halal dan diberkati ALLAH <<sape ad hutang cepat2 lorh bayar sblm final ea ngee!!>>
ermmm... aku nk ckp apa ag ni.. jam da menunjukkan 0423 da.. aku pn mula da gosok2 mata ni.. finally, my eyes will close shortly.. tp jgn slh phm plak dgn ayat ni.. kang ad yg doakan aku cepat mati plak.. da r lusa aku umpama bayi yang bwu dilahirkan.. hahaha!!

KAWAN-KAWAN, kita sbg remaja kena igt asal usul kita ea bila time belajar ni.. jgn terlalu happy dan akhirnya akan lalai pd penghujung jalan hidup kita ini. sebagai umat islam gak, kita selalu diingatkan agar sentiasa ingat akan mati kerana setiap manusia akan menemui TUHAN nya akhirnya tanpa mengira cepat atau lambat..AGPN, kita akan sentiasa menjaga masa kita yang berkualiti ini jika sentiasa sedar akan amanat ALLAH pd kita di atas permukaan bumi ini..

TUJUAN POST INI ADALAH UNTUK AKU BILA AKU BUKA FACEBOOK AKU::

Nur Hidayah Binti Abu thinking of this statement for my moral lesson today to keep maintain moral values::
"Amalan spt fatamorgana.Hati pula jauh dr taqwa.Dosa spt debu n pasir,kemudian bcita-cita mdapatkan kenikmatan di syurga?!Amat jauh sekali..kita sbenarnya bmimpi pd siang hari jka tidak b'usaha utk mdapatkannya." So the conclusion, I must study hard to get the good results in this sem even carrymarks is badly.DOnt lazy2~!! cHaiyok2!!


anyway, ni satu mutiara hati untuk aku sendiri dan kawan-kawan::

" kita tidak boleh berjaya jika kita selalu mengatakan kita akan gagal"
dipetik dari TUN DR MAHATHIR MOHAMED

OK R, aku da rasa ngantuk da ni.. nk tdor dulu.. maaf ea jika tersalah statement dan ad menyakiti hati owg dlm post ni.. aku wat post ini untuk aku sendiri sbg peringatan sebelum final exam ini.. sape nak amik teladan amik r.. aku xmarah pun.. hehehe!! cukup r setakat ini,, semoga berjumpa ag pd helaian post yg lain.. salam!

Tuesday, October 5, 2010

SEBUAH PERTEMUAN

ketika diri mencari sinar
secebis cahaya menerangi laluan
adakalanya langkah ku tersasar
tersungkur di lembah kegelapan
bagaikan terdengar bisikan rindu
mengalun kalimah menyapa keinsafan
kehadirannya menyentuh kalbu
menyalakan snar pengharapan

tika ku kealpaan
kau bisikkan bicara keinsafan
kau berikan kekuatan
tika diuji dengan dugaan
saat ku kehilangan keyakinan kau nyalakan harapan
saat ku meragukan keampunan TUHAN
kau katakan rahmatnya mengatasi segalanya

menitis air mataku keharuan
kepada sebuah pertemuan
kehadiranmu mendamaikan
hati yang dahulu keresahan
cinta yang semakin kesamaran
kau gilap cahaya kebahagiaan
tulus keikhlasan menjadi ikatan
dengan restu kasihmu OH TUHAN

titisan air mata menyubur cinta
dan rindu pun berbunga
mekar tidak pernah layu
damainya hati yang dahulu resah keliru
cinta ku takkan pudar diuji dugaan mengharum dalam harapan
moga kan kesampaian kapada TUHAN
lantaran diri hamba kerdil dan hina

syukur sungguh di hati ini
dikurniakan teman sejati
menunjukkan jalan dekati-NYA
tika diri dalam kebuntuan
betapa aku menghargai kejujuran yang kau berikan
mengajar ku mengenal erti cinta hakiki yang abadi
tiada yang menjadi impian selain rahmat kasih MU ALLAH
yang terbias pada ketulusan
sekeping hati seorang insan bernama TEMAN


sebahagian ladies zk01 <3


sebahagian kawan lumayan